Maakt De Knapenvelder al haar zuivel zelf?
Ja, wij maken op De Knapenvelder al onze zuivel zelf. Wij hebben een eigen productieruimte waar we onze oergezonde boerenzuivel – met de smaak van vroeger – maken.
Waarom 'schommelt' het vetpercentage in de melk?
Het vetpercentage in onze melk is niet standaard 3,5% zoals volle melk uit de supermarkt. Het verschilt per koe, per seizoen en is afhankelijk van het voer. Het vetgehalte wisselt per koe van dag tot dag én van seizoen tot seizoen. Dat is precies de reden waarom we op het etiket van onze volle boerenmelk ‘wisselend door de seizoenen’ hebben aangegeven. Het vetpercentage in onze volle boerenmelk schommelt tussen de 3.6 – 4.4%. Het eiwitpercentage schommelt tussen de 3.4 – 3.8%.
Wat is rauwe melk eigenlijk?
De melk die je in de supermarkt koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd, waardoor de melk langer houdbaar is. Doordat die melk ontroomd, verhit en gehomogeniseerd is, gaat er echter ook smaak verloren. Rauwe melk smaakt vol, het bedekt je mond als het ware met een zijden laagje. Het vetpercentage is niet standaard 3,5% zoals volle melk uit de supermarkt, maar verschilt per koe, per seizoen en is afhankelijk van het voer.
Boeren in Nederland mogen rauwe melk alleen direct aan de consument verkopen. Vandaar dat je het alleen op de boerderij zelf kunt kopen uit een melktap, in een zelf meegebrachte fles. Eenmaal getapt, kun je het drie dagen bewaren.
Ook bij ons te koop aan de tap. Neem dus je eigen fles mee!
Waarom gebruiken jullie 'warme' melk voor het maken van yoghurt?
We gebruiken ‘warme’ melk, rechtstreeks van de koe, omdat dit minder energie kost. Daardoor is er ook minder belasting voor het milieu.
Maakt De Knapenvelder roer- of standyoghurt?
Bij De Knapenvelder maken we roeryoghurt. Na het rijpen roeren we de yoghurt voorzichtig op, daarna gaat het de verpakking in. Standyoghurt rijpt in de verpakking, het is dik en niet schenkbaar.
Zit er toegevoegde suiker in de yoghurt?
In onze magere, volle en milde boerenyoghurt hebben we geen suikers toegevoegd. Onze magere boerenyoghurt is gemaakt van magere boerenmelk en zuursel. De basis van onze volle en milde boerenyoghurt is volle boerenmelk. Ook daar is alleen zuursel toegevoegd – plus aandacht en liefde natuurlijk.
Hoe lang is boerenboter houdbaar?
Bij De Knapenvelder geven wij de boerenboter een houdbaarheidsdatum van 25 dagen mee. Koel bewaren (3-5 °C) is belangrijk.
Tip: Onze boter smaakt nóg beter (en is beter smeerbaar) als deze op kamertemperatuur gesmeerd wordt.
Waarom zit de zuivel in plastic flessen?
Wij hebben een paar jaar geleden de keuze gemaakt om onze zuivel te verpakken in plastic flessen. De meest milieuvriendelijke optie bepalen is lastig, want het is afhankelijk van meerdere factoren. Plastic lijkt slecht voor het milieu. Glazen flessen zijn echter slecht schoon te maken, één van de redenen waardoor glas ook niet heel milieuvriendelijk is.
Wat we mee hebben laten wegen in onze keuze?
- Zelf-zuivelen is zwaar: we maken alle producten ambachtelijk – en elke liter gaat een paar keer door onze handen heen. Glazen flessen wegen bijna een een halve kilo meer dan plastic flessen. Een krat met zuivel weegt al gauw 12 kg, en dát zonder glas.
- Vieze glazen flessen moeten worden ingeleverd en daarna schoongemaakt. Zuivelproducten laten resten achter die vet- en eiwitrijk zijn. Dit gaat aankoeken in de fles. Het schoonmaken kost veel werk, stroom, water en schoonmaakmiddelen. De kans dat een glazen fles, ondanks grondig reinigen, niet goed genoeg is schoongemaakt is aanwezig. Dit gaat ten koste van de hygiëne en de voedselveiligheid.
- Glazen flessen zijn breekbaar. Een kleine scherf kan grote problemen veroorzaken.
- Kefir is één van de zuivelproducten die we maken. In kefir zitten gisten. Deze gisten kunnen ook gekoeld nog koolzuur produceren, waardoor de flessen bol kunnen gaan staan. Een glazen fles kan door deze overdruk uit elkaar kunnen barsten.
Wij hebben een (milieu)bewuste keus gemaakt. Natuurlijk hopen we dat iedereen zijn afval scheidt en de plastic flessen bij het PMD-afval doet: dé bak voor Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Ondertussen denken wij altijd na over andere mogelijkheden. De Knapenvelder. Denkt altijd verder.
Hoe komt het dat er een deuk in de fles zit?
Laten we yoghurt als voorbeeld nemen. Verse melk melk wordt eerst gepasteuriseerd om ervoor te zorgen dat deze langer houdbaar is. Om van de melk yoghurt te maken, voegen we een melkzuurbacterie toe. Deze bacteriën worden kort door de melk geroerd, waarna het fermentatieproces begint. De yoghurt gaat op fermentatietemperatuur (36°C) de fles in.
De flessen worden dus gevuld met warme zuivel. In de fles koelt de yoghurt af tot de juiste temperatuur. Koude lucht en vloeistof nemen minder ruimte in dan warme. De dop zit er al op, dus de fles krimpt en deukt daardoor in.
Waar komen de streekproducten die jullie verkopen vandaan?
In onze Landwinkel hebben we een grote keuze in (lokale) streekproducten van de boerderij. Naast onze zelfgemaakte dagverse zuivel verkopen we in onze Landwinkel vlees van eigen koeien.
Ook verkopen we streekproducten die werkelijk uit ‘de streek’ komen. Zoveel mogelijk uit Salland, soms uit een wat verdere streek. In ons assortiment hebben we (h)eerlijk pure producten zoals boerenkaas, droge worst, noten, chocolade, 100% puur sap (5-liter-tap ‘bag in box’), ambachtelijk bier en wijn. Het beste van het beste.
Ook hebben we heerlijke pakketten samengesteld, zoals een goedgevulde boerenzakdoek met lekkers uit de streek. Ook voor ‘landelijke cadeaus’ ben je bij ons aan het goede adres. We hebben prachtige (letter)mokken en ander servies van Bunzlau Castle, natuurlijke huidverzorgingsproducten van schapenwol van De Noordkroon Texel en nog veel meer.
Wat zijn de openingstijden van de winkel?
Onze winkel is geopend op:
Dinsdag 9:00u – 17:00 uur
Vrijdag 9:00u – 17:00 uur
Zaterdag 9:00u – 16:00 uur
Manden of relatiegeschenken kun je (na afspraak) ook op andere dagen ophalen.
Waarom is de winkel maar beperkt open?
Op De Knapenvelder maken wij alle producten zelf. Op de dagen dat de winkel gesloten is, maken wij in onze eigen productieruimte onze heerlijke zuivelproducten. Wanneer wij warme producten maken, kunnen we daar niet weg. Want anders… krijgen we een vel op de vla. En dat willen we natuurlijk niet. We maken melk, (vruchten)yoghurt, de heerlijkste vla’s. Kefir, oma’s toetje, echte boerenboter en nog veel meer. Die lekkere verse zuivel staat weer in onze koelvitrines op het moment dat de winkel geopend is.
Bezorgen jullie ook?
Bepaalde pakketten – zoals het ‘Boerenpakket’ en het ‘Borrelpakket’ – kunnen wij via PostNL laten bezorgen. Kijk op de webshop voor meer informatie. Gekoeld bezorgen lukt helaas niet.
In welke lokale winkels wordt jullie zuivel verkocht?
Onze producten vind je in het koelvak van lokale supermarkten. Bij de Jumbo in Raalte (centrum en noord) en Dalfsen, Albert Heijn Heino, Boni Heino en Wijhe, De Parabool Marienheem en Broekland, Fruitbedrijf Van Vilsteren Wijhe, kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte, Landwinkel De Huppe in Zwolle, IJscowd Hattem, Plus Heerde, bakkerij Commandeur Epe, bakkerij Bosgoed Heeten, Zuivelhoeve winkels (landelijk), Poldervers.
Het aanbod van zuivel is niet in alle winkels gelijk. Lees hier meer.
Heb je een andere vraag?
Staat je vraag er niet bij? Stel je vraag gerust als je bij ons in de winkel bent. Natuurlijk mag je ook het contactformulier invullen. We geven graag meer informatie.