Hoe we van onze melk heerlijke yoghurt maken? Die vraag krijgen we vaak. Eigenlijk is yoghurt niets anders dan gefermenteerde melk. Fermentatie is het proces waarbij bacteriën, gisten of andere micro-organismen suikers en koolhydraten afbreken om een voedingsmiddel te maken. Fermenteren is ‘gecontroleerd laten bederven van voedsel’. Dat klinkt niet gezond, maar is het wel. Om yoghurt te maken, voegen we yoghurt culturen toe aan warme melk. Dit mengsel laten we op een warme plek staan. De bacteriën in de yoghurt zetten melksuikers om in melkzuur: de structuur van de melk wordt dikker.
Stappenplan
We nemen… de 'warme' melk
We hebben natuurlijk de verse melk van onze eigen koeien ‘in huis’. Melk zit van nature vol met eiwitten en lactose, het favoriete voedsel van veel bacteriesoorten. We gebruiken ‘warme’ melk, rechtstreeks van de koe. Daardoor kost het minder energie en is er minder belasting voor het milieu.
We pasteuriseren de yoghurt
We pasteuriseren de yoghurt. Hoe dat gaat? We verwarmen de melk tot 76 graden, waar het even op blijft staan. Daarna gaat het snel terug tot 36 graden.
We voegen yoghurtcultuur toe
De melkzuurbacteriën die worden gebruikt voor de yoghurtproductie, wordt ‘yoghurtcultuur’ genoemd. We voegen twee yoghurtculturen toe aan de melk – Lactobacillusbulgaricus en Streptococcus thermophilus – om het fermentatieproces te starten.
De bacteriën vermenigvuldigen zich en het melkzuur verlaagt de pH (de maat voor de zuurgraad) van de melk, waardoor dit wordt omgezet in een zachte en romige textuur.
We roeren de yoghurt
Na het rijpen (ongeveer 18 uur) roeren we voorzichtig de yoghurt door: we maken roeryoghurt. Desgewenst voegen we er een vruchtencompote aan toe, zoals aardbei, sinaasappel, vanille of bosvruchten. Of één van de wissel-smaken gedurende de seizoenen.
Afkoelen maar
En nu snel afkoelen in de koelcel!
Wist je dat?
Wist je dat je wanneer je lauwe yoghurt in ons koelschap aantreft, dit betekent dit dat het supervers is?
Van toen naar nu
Gefermenteerde melkproducten worden al eeuwenlang – ongeveer 4000 jaar – gemaakt om melk langer houdbaar te maken. Men neemt aan dat yoghurt oorspronkelijk is ontstaan in Centraal Azië. Melk werd bewaard in leren zakken of houten tonnen en door de aanwezigheid van bacteriën en de hoge temperatuur begon de melk te fermenteren. Hierdoor ontstond yoghurt.
Recept voor thuis
Yoghurt met rood fruit en noten
Schenk wat magere, milde of volle boerenyoghurt in een kommetje. Natuurlijk is onze yoghurt zonder toegevoegde suikers, dus goed voor jou én voor je darmflora.
Strooi hierover wat vers rood fruit en een handje noten. Kies noten naar smaak, zoals walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten. Voor een lekker crunchy ontbijt kun je ook diepvriesfruit gebruiken.
Lekker én gezond voor elk moment van de dag. Voor het ontbijt kun je er naar wens een variatie aan noten, zaden en pitten aan toevoegen. Of wat gedroogd fruit, havervlokken of granola. Nog een ‘zoetje’ erbij? Voeg er dan kleine stukjes pure chocolade aan toe (meer dan 80% cacao).
Een heerlijke mengeling om op je yoghurt te strooien. Eet smakelijk!
Benodigdheden (per persoon)
- 100 gram boerenyoghurt
- 50 gram rood fruit naar smaak (bosvruchten, aardbeien, frambozen, bramen)
- 30 gram noten naar smaak (walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten)
- eventueel zaden & pitten of ander lekkers dat je in huis hebt.
- lekker crunchy? gebruik dan rood diepvriesfruit