Kefir is een heerlijke frisse melkdrank, gemaakt van volle melk. Er is nog weleens verwarring over de naam. De meest juiste naam is melkkefir, maar in de volksmond wordt het ook vaak ‘yoghurtplantje’ of ‘kefirplantje’ genoemd. En dat, terwijl het niets met een plant te maken heeft en ook geen yoghurt is…
Verfrissend en licht tintelend
Het is een verfrissende, licht tintelende, pro-biotische zuiveldrank met slechts twee ingrediënten: melk en melkkefir-korrels. Wij gebruiken gedroogde melkkefir-poeder, omdat dat makkelijker te verwerken is.
Kefit bevat na bereiding vitamine B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D, H (Biotine) en K. Ook bevat het mineralen en essentiële aminozuren, waaronder tryptofaan (wat rustgevend werkt op het zenuwstelsel).
Makkelijk te verteren
Melkkefir bevat ‘rechtsdraaiende melkzuurbacteriën’. Dit type melkzuur wordt door ons lichaam makkelijker verteerd dan de linksdraaiende variant. Door het drinken van kefir wordt het eten beter verteerd en opgenomen door de darmen. Ook draagt het bij aan een goede balans van bacteriën in je darmen.
Stappenplan
Er was eens… verse rauwe melk
De verse melk wordt gepasteuriseerd tot 75 graden waarna de tempratuur wordt terug gebracht naar 34 graden, de basis van de kefir, zit in een afgesloten tank.
Toevoegen van kefir-poeder
We voegen kefir-korrels toe en laten dit ongeveer 36 uur rijpen op ‘koemelk-warmte’. De kefir is klaar wanneer het lichtjes verdikt is en gefermenteerd ruikt.
Een gladde (homogene) massa
Wanneer de fermentatie klaar is, maken we er een gladde (homogene) massa van en vullen de kefir af in flessen. Het liefst natuurlijk zonder al te veel klontjes.
De kefir is klaar
De heerlijke frisse melkdrank kan meteen gedronken worden!
In de koelkast
De kefir is na de productie ongeveer 25 dagen houdbaar in de koelkast.
Wist je dat…
Kefir het verteren van zetmeel, suiker en alcohol bevordert? En dat het je huid zacht en soepel maakt? Zelfs uitwendig (aangebracht als masker) kan kefir weldadig werken (voor zowel een vette als een droge huid). Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken, om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen. Neem dus na antibiotica deze probiotica.
Kefir maken wij in onze eigen productieruimte, van onze eigen oergezonde melk. Natuurlijk is deze heerlijke, frisse melkdrank te verkrijgen in onze Landwinkel.
Kefir: goed voor jou én voor je darmen.
Recept voor thuis
Kefir met vers fruit en havermout
Verdeel de kefir over twee (of meer) kommen en meng met de havermout. Verdeel het fruit, de cranberry’s en amandelen erover en serveer direct.
Benodigdheden
- 75 gram havermout
- 100 gram vers rood fruit
- 1 peer
- 50 gram gedroogde cranberry’s
- 25 gram grof gehakte amandelen