Karnemelk, wat is dat nou eigenlijk? Van oudsher is karnemelk een bijproduct van de boterproductie. Tegenwoordig wordt karnemelk gemaakt door het aanzuren van melk.
Een traditionele manier om karnemelk te maken is het toevoegen van melkzuurbacteriën aan melk en vervolgens flink te roeren (karnen), zodat het vet in de melk samen klontert tot boterklonten. De boter kan er worden afgeschept en de overgebleven vloeistof is karnemelk. In Duitsland heet karnemelk dan ook ‘Buttermilch’ en in het Engels wordt karnemelk ‘Buttermilk’ genoemd.
Door melkzuurbacteriën toe te voegen aan melk, wordt de lactose in de melk omgezet in melkzuur. De melk wordt iets dikker en krijgt een friszure smaak: karnemelk. Karnemelk bevat 3,6 gram lactose per 100 gram. Dit is minder dan in melk, dat ongeveer 4,6 gram lactose per 100 gram bevat. Dit is gunstig voor mensen die lactose niet goed kunnen verdragen.
Stappenplan
We pasteuriseren de volle melk
Eerst pasteuriseren we de melk, waardoor het eindproduct – de karnemelk – langer houdbaar is. Wij maken Boerenkarnemelk, dat we volgens een beschermd procedé maken. Het gebruiken van volle melk is een belangrijk onderdeel.
We voeren karnemelk-zuursel toe
Karnemelk staat 24 uur op 23 graden. Daarna roeren we de even karnemelk om en staat nog ongeveer 10 uur op 18 graden.
Karnen van de melk
De aangezuurde melk gaan we karnen, dat duurt ongeveer een uur. Door de karnemelk hard te laten klotsen in de karnton, klonteren de vetbolletjes zich samen tot boterkorrels. Dan kunnen we starten met het afpompen van karnemelk door een zeef.
Door de zeef
Wanneer het karnproces voltooid is, pompen we melk door een zeef. Nu heet het ‘karnemelk’. Doordat onze karnemelk uit volle melk is gemaakt, is de smaak voller en romiger. In calorieën is het echter net zo licht.
Klaar om te verpakken
De karnemelk is klaar om verpakt te worden! Natuurlijk is onze verse karnemelk te koop in onze eigen winkel of bij een lokale supermarkt.
Recept voor thuis
Zelfgemaakte karnemelk-smootie met vers fruit
Een heerlijk friszoete smoothie van karnemelk en vers fruit. Om een lekkere combinatie van fris en zoet te maken, gebruik je zoet fruit zoals aardbeien en honingmeloen. Natuurlijk kan het ook met ander fruit, zoals zoals frambozen en bosbessen.
- Pers de sinaasappelen uit en giet het sap in de blender.
- Schep met een lepel de pitten uit één helft. Snijd de halve meloen in plakken en snij de schil eraf.
- Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf.
- Doe het fruit met de verse munt in de blender.
- Voeg de karnemelk toe en blenden of mixen maar!
Benodigdheden
- halve honingmeloen
- 150 gram aardbeien
- 3 perssinaasappels
- 200 ml karnemelk
- 10 blaadjes munt – vers
- kan ook met ander vers fruit