Hangop is dikke yoghurt. Om het te maken werd vroeger vaak yoghurt in een theedoek gehangen, vandaar ook de naam ‘hangop’. Tegenwoordig gebruiken wij er kaaslinnen voor.
Stappenplan
Speciale kratten met kaaslinnen
Vroeger werd de yoghurt uitgehangen in een theedoek, in een vergiet. Wij gebruiken speciale (gewassen) kratten, waar we het kaaslinnen in bevestigen. Het zijn hele dunne linnen of katoenen doeken, die het vocht goed afvoeren. De doeken zijn zo groot, dat ze de binnen- en de bovenkant van het krat afsluiten. In deze doeken gieten we de yoghurt.
We laten de yoghurt uitlekken
Om hangop te krijgen laten we de yoghurt zeker tot de helft uitlekken. Het uitlekken duurt ongeveer een nacht. Van één liter yoghurt houden we ongeveer een halve liter hangop over.
Zo dik als je maar wilt
In principe kunnen we de hangop zo dik maken als we willen. Van lobbig, dat hij nog iets naar de zijkant valt, tot zó dik dat je lepel er rechtop in blijft staan. Onze ambachtelijke hangop (te koop in onze eigen landwinkel en bij lokale supermarkten) is precíes de goede dikte: nét tussen lobbig en vast in.
Laura de Grave, culinair journalist, kookboekenauteur en tv-presentator was (in augustus 2019) bij ons in de winkel op bezoek voor haar uitzending van 24Kitchen, over de provincie Overijssel. Ze heeft een kookboek geschreven: Nederland kookt. In dit prachtige kookboek staat ons recept om hangop te maken, mét een eveneens prachtige foto van Yvonne (gemaakt door Hans de Kort) die hangop maakt. Lees hier meer.
Recept voor thuis
Zelfgemaakte hangop met frambozen en blauwe bessen
Leg een schone theedoek in een vergiet. Hang deze boven een kom en schenk de yoghurt er in. Zet de kom minimaal 4 uur (het liefst een hele nacht) in de koelkast. Laat het vocht eruit lopen, totdat er een dikke romige massa overblijft. Schep de hangop in een kom en roer er vanille en honing door.
Schep een flinke lepel in een glaasje of kommetje en verdeel hier wat fruit over. Herhaal dit nog een keer: schep er nog een flinke lepel hangop en wat fruit op. Lekker als dessert! Voor een lekker en gezond ontbijt kun je er, indien gewenst, wat granola of muesli bij doen.
Weinig tijd? Je kunt ook ónze zelfgemaakte hangop gebruiken. Natuurlijk van De Knapenvelder.
Benodigdheden
- 1 liter volle yoghurt
- frambozen
- blauwe bessen
- of ander vers fruit
- 1 vanillestokje
- 2 eetlepels honing
Eventueel: - granola of muesli
- ambachtelijke hangop van De Knapenvelder