Fabrieksboter is aangezuurde room, maar échte boerenboter komt van karnemelk. Daardoor proef je een lekker fris-zuurtje in de goudgele boter – en dat ruik je ook. Het karnen en het kneden van de boter is een secuur werkje. Temperatuur, maar ook het effect van de seizoenen vind je terug in de structuur van de boter.
Ook het vochtgehalte is heel belangrijk. Als het vocht niet goed uit de boter komt, dan is de boter minder lang houdbaar. Ook spettert de boter dan tijdens het bakken. Goede boter maken.. dat doe je niet ‘zomaar even’.
Stappenplan
Boterkorrels is de karnton
We beginnen met de boterkorrels die zijn achtergebleven in de karnton, na het wegpompen van de karnemelk. We doen een hoeveelheid koud water in de karnton, om de boter een eerste keer te wassen. We zetten de karnton een aantal minuten aan, zodat het geheel begint te klotsen.
Water: voor één geheel
Wanneer de karnton weer stil staat, gaat de aftapkraan van de karnton weer open: er loopt een waterige karnemelk uit. Dit ‘spoelwater’ gaat het putje in. Daarna volgt een nieuwe lading koud water: om te wassen, maar ook om te zorgen dat de korrels meer één geheel worden. Ook dat loopt zoveel mogelijk uit de ton weg.
Het kneden: nét een spelletje
Na het wassen komt het kneden. Dit is het lastigste onderdeel van boter maken. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk water uit de boter wordt gekneed. Dit gebeurt met een langzaam draaiende karnton, met zowel de klep als de aftapkraan een klein beetje open. Het is nét een spelletje. Het water moet eruit lopen, maar de zachte boter mag er niet door kruipen. De boter begint hard te ‘vallen’ en zo spettert het water er uit.
Kneed niet te lang!
Door de wrijving van het draaien, kan de temperatuur weer oplopen. En dan… heb je niet de gewenste grote klont boter. Dan heb je een ‘ontploffing’ van boterklontjes verspreid door de hele karnton…
Wist je dat?
Wist je dat je van elke 25 liter boerenkarnemelk 1 liter boter krijgt?
Onze tip
Onze boerenboter smaakt nog beter, én is beter smeerbaar, als deze op kamertemperatuur gesmeerd wordt. Eet smakelijk!
Recept voor thuis
Zelfgemaakte kruiden- of knoflookkruidenboter
Een heerlijk recept voor zelfgemaakte kruidenboter. Deze kruidenboter smaakt, net als boerenboter, nóg beter als deze op kamertemperatuur gesmeerd wordt.
Heb je meer zin in knoflookkruidenboter?
Vervang de kruiden door een halve theelepel Worcestershire sauce, en voeg 3 teentjes knoflook (geperst en gepureerd) toe. Laat de citroensap achterwege en vervang de zwarte peper door witte peper.
Heerlijk op (stok)brood of op een gepofte aardappel. Eet smakelijk!
Benodigdheden
- 100 gram boerenboter, op kamertemperatuur
- bosje bieslook, fijngesneden,
- bosje peterselie, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel grof zeezout