Wij hebben een paar jaar geleden de keuze gemaakt om onze zuivel te verpakken in plastic flessen. De meest milieuvriendelijke optie bepalen is lastig, want het is afhankelijk van meerdere factoren. Plastic lijkt slecht voor het milieu. Glazen flessen zijn echter slecht schoon te maken, één van de redenen waardoor glas ook niet heel milieuvriendelijk is.
Wat we mee hebben laten wegen in onze keuze?
- Zelf-zuivelen is zwaar: we maken alle producten ambachtelijk – en elke liter gaat een paar keer door onze handen heen. Glazen flessen wegen bijna een een halve kilo meer dan plastic flessen. Een krat met zuivel weegt al gauw 12 kg, en dát zonder glas.
- Vieze glazen flessen moeten worden ingeleverd en daarna schoongemaakt. Zuivelproducten laten resten achter die vet- en eiwitrijk zijn. Dit gaat aankoeken in de fles. Het schoonmaken kost veel werk, stroom, water en schoonmaakmiddelen. De kans dat een glazen fles, ondanks grondig reinigen, niet goed genoeg is schoongemaakt is aanwezig. Dit gaat ten koste van de hygiëne en de voedselveiligheid.
- Glazen flessen zijn breekbaar. Een kleine scherf kan grote problemen veroorzaken.
- Kefir is één van de zuivelproducten die we maken. In kefir zitten gisten. Deze gisten kunnen ook gekoeld nog koolzuur produceren, waardoor de flessen bol kunnen gaan staan. Een glazen fles kan door deze overdruk uit elkaar kunnen barsten.
Wij hebben een (milieu)bewuste keus gemaakt. Natuurlijk hopen we dat iedereen zijn afval scheidt en de plastic flessen bij het PMD-afval doet: dé bak voor Plastic of Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Ondertussen denken wij altijd na over andere mogelijkheden. De Knapenvelder. Denkt altijd verder.